Na základe smernice č. 2000/13/ES Európskeho parlamentu a Rady v znení smernice č.2003/89/ES, smernice č. 2005/26/ES a smernice č.2007/68/ES z novembra 2007, Výnos Ministerstva pôdohospodárstva a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004-100 o označovaní potravín v znení výnosu č. 1761/2005-100 č. 3069/2005-100 , vyplýva povinnosť informovať spotrebiteľa o alergénoch. Táto povinnosť sa týka aj školských jedální, informovať svojich spotrebiteľov - stravníkov (deti, zamestnancov, rodičov) o alergénoch na jedálnom lístku.
Zoznam alergénnych zložiek
- Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, pšeno) a výrobky z nich, okrem
- pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy
- pšeničných maltodextrínov
- jačmenného glukózového sirupu
- Kôrovce a výrobky z nich
- Vajcia a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich, okrem
- rybacej želatíny, používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidných prípravkov, okrem rybacej želatíny alebo rybacieho oleja používaných na čírenie piva a vína
- Arašidy a výrobky z nich
- Sójové zrná a výrobky z nich
- Mlieko a výrobky z neho
- Orechy, t.j. mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy, queenslandské orechy a výrobky z nich
- Zeler a výrobky z neho
- Horčica a výrobky z nej
- Sezamové semená a výrobky z nich
- Kysličník siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg, vyjadrené ako SO2
- Vlčí bôb a výrobky z neho
- Mäkkýše a výrobky z nich
Alergia na potraviny je odpoveď imunitného systému človeka spravidla na bielkovinu, ktorá sa v potravine nachádza. Alergickú reakciu môže vyvolať až 170 potravín.
Alergény budú označované pri jednotlivých jedlách na jedálnom lístku číslami 1-14.
Jana Ligačová, vedúca ŠJ
V Senici 6.8.2013