19. máj 2017 patril v rámci akcie FOOD REVOLUTION DAY v Senici zdravému jedlu a najmä podpore domácim produktom. Naše pani kuchárky pripravili raňajky pre zamestnancov školy z produktov, ktoré nám priniesli na ochutnávku z Kunowského majera. Na desiatu si pripravili niektoré naše kolegyne zdravé šaláty. Tak sme mali možnosť ochutnať rukolový, špargľový, mozarelový, zelerový šalát, kuskus na sladko, špenátové smoothie. Takto nám zdravá desiata chutila:
https://www.facebook.com/kunowskymajer/videos/1021681777934672/
Počas akcie sa žiaci mohli zapojiť do sprievodnej aktivity: „Nájdi cukrových zloduchov!“ Cieľom aktivity bolo ukázať deťom a rodičom, koľko cukru sa skrýva vo vybraných kupovaných nápojoch. 4g cukru v nápoji je jedna kocka cukru. Aktivitu žiaci počítali v škole na hodinách matematiky, niektorí doma aj s rodičmi. Žiaci potom dostali v škole predtlačené kartičky, na ktorých mali priradiť počet kociek cukru k vybraným nápojom. Zapojili sa všetci žiaci a každý z nich dúfal, že sa mu podarí vyhrať jednu z desiatich cien.
Druhou aktivitou bol piatkový obed v školskej jedálni. Pani kuchárky pripravili na obed „cestovinu s prekvapením“ vo všetkých základných školách v Senici. Obed pozostával zo surovín s preukázateľným pôvodom od lokálnych fariem. Na pitie bola 100% šťava z rakytníka. Žiaci mali možnosť po obede zapojiť sa do ďalšej súťaže, v ktorej hádali, čo sa skrývalo pod prekvapením.
V sobotu pokračovala akcia v tímovom varení RYBACIEHO HALÁSZLÉ v kotlíku na dvore I. ZŠ v Senici. Zúčastniť sa mohol každý, kto zostavil vlastný 5-členný tím. Chuť a nadšenie zapojiť sa do varenia malo 10 tímov. Našu školu reprezentoval tím v zložení: Svetlana Chábelová, Anna Kičková, Nina Baumgartnerová, Zdenka Babincová a Erich Ostrčil. Napriek tomu, že náš tím nemal s varením halászlé žiadne skúsenosti, “vyvarili “ sme si krásne tretie miesto.
Dúfame, že podobných akcií zameraných na zdravý životný štýl bude len pribúdať a naše deti budú premýšľať nad tým, čo jedia, pijú... :-)
vedenie III. ZŠ